Hem Nyheter Om English Tillgänglighet

LitteraTur

Samlingsplats Ärtholmens sommarstad | 10/7 | 19.00 – 21.00
+ Lägg till i kalender

Tack alla besökare för en minnesvärd kväll.

 

Här följer några minibiografier från våra hemliga gäster,

 

Ina Rosvall

Ina Rosvall är författare och psykolog. Hon debuterade 2018 med den kritikerrosade romanen Harungen. Berättelsen utspelar sig i ett laboratorium på den skånska slätten där djurs hjärnaktivitet kartläggs via experiment. Huvudpersonen återskapar djurens medvetande i en mima, en organism som innesluter alla upplevelser av liv. Hemma finns familjetryggheten, men med tiden dras hon alltmer till miman. När hon hittar en övergiven harunge på vägen till jobbet tas allt till en ny nivå. Rosvalls Harungen är en suggestiv debut om en kvinna som överskrider gränser, och om vår eviga fascination för det okontrollerbara.

Intervju i Sveriges Radio https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1016845?programid=4381

 

Reidar Jönsson

Född i Malmö 1944. Reidar Jönsson gick till sjöss redan som 16-åring och har enligt egen utsago seglat på de flesta haven. Han började skriva vid 18 år ålder och debuterade i flera tidskrifter och tidningar med sin poesi.  Hans första roman gavs ut 1969.

Sen dess har han skrivit en mängd teaterpjäser, tv-drama och böcker. Bland de mest kända är Emilia Emilia! från 1972 och Mitt Liv Som Hund från 1983. Senare har han gett ut ytterligare två böcker om samma karaktär, En Hund Begraven och Hundens Paradis, i den så kallade Hundtrilogin.

Mitt Liv Som Hund blev film och nominerades för två Oscars 1987. Därefter arbetade Reidar i Hollywood under åtta år. Reidar Jönssons romaner är översatta till de flesta språk. Under senare år har han skrivit Vad mitt öga såg, En god man och Vännen i Havanna och kommer ut med en ny roman till senhösten.

 

Anna Fält

Anna Fält är en soloartist som turnerat flitig runt om i Skandinavien. Hon arbetar som sångerska, pedagog och med performing arts men allra mest med solo a cappella-konserter med en blandning av folksång samt eget nyskrivet material.

Hennes röst har beskrivits med ord som naturkraft och “Jag har aldrig hört något liknande”. Du kanske har hört henne på festivaler som Urkult och Malmöfestivalen samt på turnéer i Island och Färöarna.

Läs mer och lyssna på:

www.annafalt.com/

https://www.facebook.com/annahfalt

 

Claus Høxbroe

Beatpoet född 23 oktober 1980. Han är aktuella med diktsamlingen Danmark som gavs ut i oktober förra året, samt spoken word albummet Køligst af alle katte som gavs ut i november.

Till hösten ger han ut sin nya diktsamling Morgenen arbejder på en ny sol

Under hans tolv verksamma år Høxbroe givit ut 20 olika verk, och har dessutom tilldelats Publikumspris til Poesiens Dag 2005, Dan Turell Prisen 2011. Han har också skrivit tre teatermanus.  

Han har också medverkat i över 2.500 högläsningar i Damark, Norge, Sverige, Finland, Färöarna, England, Tyskland och Estland. Samtliga på danska. Hans verk har också översatts till engelska och tyska.

Han genomför dessutom workshops, skolkonserter, föredrag mm. Bland annat i samarbete med raparen Stik Op. Läs mer på www.rapbeatpoesi.dk.

 

Ta cykeln och följ med på en oförglömlig kulturell utflykt. I årets litterära resa som går genom både tid och rum undersöker vi temat ”stadens djur”. På cykel vallas du längs en hemligt snitslad bana mot okända mål. Ta en paus på de välplanerade vätskestoppen – de porlar och bubblar av allt från berättelser till poesi och musik. Träffa de hemliga författarna som dyker upp längs vägen. Hör en finsk folksångerska, upplev naturens urtida melodier och lär dig en smula om djurpsykologi. Var beredd på att möta både betonggrisar och eviga underdogs.

Välkommen att göra oss sällskap på årets LitteraTur – men glöm för allt i världen inte cykeln! Startplats: dansbanan i Ärtholmens Sommarstad, Ärtholmsvägen 99. Ett arrangemang i samarbete med Smockadoll.