Hem Nyheter Om English Tillgänglighet
Tillbaka SM01_20180328150855.jpg
28 Mars kl. 14:00

​Åt helvete med Sommarscen - queeropera på borggården

I samarbete mellan Operaverkstan, Den Andra Operan och Malmö Museer tar Sommarscen med publiken på en resa till dödsriket. Isabelle Aboulkers opera Förvandlingar i Helvetet premiärvisas på Malmöhus borggård under brännande sommarhetta.

Går det att byta identitet efter flera tusen år? Går det att mötas efter döden? 
En mördare och en ateist anländer till dödsriket. Ingen av dem får möta vad de trodde.

Förvandlingar i helvetet är en absurd fars med allvarlig botten. Det är snabbt och roligt, jazz och kabaré. Men operan ekar också av myter äldre än kristendomen – berättelser om hur kvinnor reser till dödsriket för att finna sig själva. Att vi alla kan "förvandla" oss till det som vi redan innerst inne är.

– Det har varit roligt att få ge sig i kast med en så originell opera som Förvandlingar i Helvetet. På ytan är det ett kvickt och spirituellt verk, fullt av ordblommerier och uppsluppna grötrim. Men den har också hade en allvarlig botten, med självmord, knark och livskriser. Karaktärerna är inte överens om någonting, inte ens om var de egentligen befinner sig. Är det en tomhet, ett intet, eller är det ett svavelosande, medeltida helvete, säger regissören Ditte Hammar.

En av årets pärlor

Isabelle Aboulker är en prisbelönt fransk tonsättare vars tonspråk är en blandning av opera, jazz och modern kabaré. I ett unikt samarbete mellan operagruppen Den Andra Operan, Operaverkstan/Malmö Opera, Malmö Museer och Sommarscen Malmö sätts nu en av hennes operor upp i Sverige för första gången.

– Det här är en av pärlorna i årets repertoar hos oss på Sommarscen. Att ta del av den här färgsprakande föreställningen på borggården kommer bli en unik upplevelse. Det känns viktigt att kunna vara med att sänka trösklarna, så är man nyfiken är det bara att dyka upp, säger Anna Novovic, konstnärlig ledare Sommarscen Malmö.

Föreställningens kostym och scenografi är en modern tolkning av Hieronymus Boschs bildvärld och görs av Bente Rolandsdotter, aktuell under våren med bland annat Orfeo på Norrlandsoperan. Regi av Ditte Hammar, aktuell med Stämband av stål - den hyllade filmen om Birgit Nilsson.

Illustration: Lars Krantz

-----------------------------------------------------------------------------------------

Förvandlingar i Helvetet
Av och med Operaverkstan i samarbete med Den Andra Operan
Spelas den 29 & 30 juni klockan 19:00 samt 1 juli klockan 16:00
Plats: Malmöhus borggård

-----------------------------------------------------------------------------------------